Новости Соопштенија

Се затвора добиточниот пазар во Битола

Привремено се затвора добиточниот пазар во Битола со кој стопанисува ЈП Пазари-Битола.

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе решение во кое стои дека поради состојбата со корона вирусот се забранува работењето на сточните пазари и собирните центри.

Во решението на Агенцијата стои дека сите животни кои ќе се најдат во промет без сертификат за здравствена состојба на животните или не се идентификувани ќе бидат одземени убиени и нештетно отстранети без надомест за настанатата штета , односно на трошок на одгледувачот , стои меѓу другото во решението од АХВ.

-Во насока на почитување на препораките на Владата на Република Северна Македонија за превенција и спречување на ширењето на КОВИД 19 вирусот, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе одлука и решение за забрана на работа на добиточни пазари.

Одлуката е донесена со цел превенција и елиминирање на секоја можност од ширење на вирусот.

Апелираме до нашите соработници и корисници на услугите, да ги почитуваат превентивните мерки кои ги донесе Владата на Република Северна Македонија и да сториме се што е во наша можност за да го спречиме ширењето на КОВИД 19 вирусот во државата, информираат од ЈП Пазари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *